När vi idag använder internet, så skriver vi alltid in www framför det vi vill besöka. Vi kan då hitta en hemsida om juridik, en hemsida om katter eller en massa annat som tidningar, sociala medier med mera. Men vad är egentligen skillnad mellan internet och webben? Om du säger att du ska surfa på nätet, vad menas egentligen med det? Kan du ens tänka dig ett internet som inte har bilder, länkar eller webbsidor? Det är ju så man är van att se internet. Men innan vi hade www, så var det just så internet såg ut.
Internet är det nätverk som så att säga kopplar samman en massa saker så som dator, telefon, surfplatta och så vidare så att vi ska kunna prata eller kommunicera med varandra på elektroniskt vis. På internet finns det dock en mängd olika sätt att prata med andra som beror på vad du vil göra. Dessa sätt kallas för protokoll. Det allra viktigaste protokollet är www som står för ”world wide web”. Det betyder ”världsomspännande nät”.
Det allra mesta vi gör på nätet går alltså via protokollet www. Den person som kom på detta protokoll heter Tim Berners-Lee, som jobbade på CERN, Europas största fysiklaboratorium som forskare. Internet blev mycket poppis under slutet av 1980-talet, men då fanns inte de sidor vi är vana vid idag. Då kopplade man upp sig till varandras datorer för att kunna skicka filer, vhatta via text och så vidare. Läs mer på internetmuseum om du vill veta mer om www och internet.