Hur funkar webbhotell och hosting?

En webbplats eller hemsida är något som man kanske skapar. Då kan kan man ha ett behov av ett webbhotell. Driften av en webbplats sköts av ett webbhotell och den fackmässiga termen för att göra detta och det är det som är hosting. Är det så att du vill skapa en hemsida eller en webbbplats är det bra att välja ett webbhotell som fungerar bra. Det är inte alltid lätt att veta vilken du ska välja, då det idag finns ganska så många som erbjuder detta. Men på Node365 kan du få lite tips och råd kring detta. 

Domännman

För att kunna publicera din webbsida på nätet så behöver du ha ett domännamn. Ett domännamn är ett unikt namn på en eller flera internetanslutna datorer. Ett exempel på domännamn är www.minegenhemsida.se. Ett domännamn består av flera olika delar. De olika delarna är separerade med punkter. I exemplet ovan så är http://www.minegenhemsida.se huvuddomän, medan den sista delen efter punkten kallas toppdomän. Det finns många olika typer av toppdomäner. Det finns landsbundna toppdomäner:

Den första gruppen är landsbundna toppdomäner såsom:

  • .SE – Sverige 
  • .CO.UK 
  • .EU 
  • .US 

Sen finns det generiska toppdomäner så som .COM, .NET eller .ORG.

Få hjälp med att skapa en hemsida

Om du tycker det verkar krångligt detta med webbhotell, hosting och domäner, så kan du så klart anlita en webbyrå eller webbdesigner som hjälper dig att sätta upp en hemsida och så att du kommer igång med allt. 

18 Jan 2019